Het programma van de dagbesteding

Drie dagen in de week is er een dagbestedingsprogramma in de Blokhut (’s morgens) en de huiskamer (’s middags).
Binnen de ouderen groep gaat het niet om ‘werken’, maar ligt de nadruk op rust, gezelligheid en sfeer.
Het doel is om de bewoners een vast dagritme te bieden. De vaardigheden, mobiliteit en zelfredzaamheid te stimuleren en proberen om zoveel mogelijk vaardigheden vast te houden.

Het programma bij de dagbesteding is wisselend. We sluiten met de activiteiten aan bij de seizoenen en feestdagen. Daarnaast proberen we altijd wat afwisseling te vinden in het soort activiteiten.

Op de dagen dat we beschikking hebben over de bus, kunnen we afwijken van het vaste programma om een uitstapje te maken.

Uitstapjes kunnen zijn:

  • Een rondritje met de bus en ergens koffiedrinken
  • Een rondritje en ergens picknicken
  • Ergens anders heen om te gaan wandelen
  • Kinderboerderij stadspark in Groningen
  • Gericht ergens naar toe: dierentuin, Orvelte, Zeehondencrèche, tuincentrum etc.

Alle bewoners lijken hier enorm van te genieten.

Binnen het groepsprogramma van de dagbesteding is er ook ruimte voor individuele wensen. Als we gaan knutselen, maar 1 van de bewoners wil liever iets anders doen, dan maken we daar ruimte voor.

Als we weg gaan: wandelen of een uitstapje, dan gebeurd dit wél gezamenlijk. Het is niet wenselijk om een bewoner alleen thuis te laten.
Door het aanbieden van een wisselend aanbod aan activiteiten proberen we alle bewoners actief te betrekken bij de dagbesteding, zodat ieder hierin gestimuleerd en geactiveerd blijft.

Een voorbeeld van het dagprogramma op donderdag:

9.00 uur Koffie zetten, spullen voor de geplande activiteit klaar leggen
9.15 uur – 9.30 uur Overdracht slaap dienst / dagbesteding. Bewoners worden gebracht naar de Blokhut
10.00 uur – 12.00 uur Gezamenlijk koffie drinken
12.00 uur – 12.30 uur Om de week wisselende activiteiten. De ene week bloemschikken, de andere week een bak activiteit. Tussendoor altijd even fruit klaarmaken en eten
12.30 uur – 13.30 Lunchen, tafel afruimen
13.30 uur – 14.30 uur Rust moment voor de bewoners. Individuele activiteit zoals: samen naar de pony’s lopen om een plakje brood of een wortel te brengen. Of: een spelletje spelen (domino, o.i.d.), met de ballen spelen, een muziekactiviteit doen of foto’s bekijken
14.30 uur – 15.00 uur Wandelen met de hele groep (afhankelijk van het weer)
15.00 uur – 16.15 uur Thee drinken en wisselende activiteiten, zoals een muziekactiviteit of knutselen, puzzelen, spelletje spelen o.i.d. en indien mogelijk het avond eten voorbereiden. (om 16.00 uur zetten we voor de koffieliefhebbers altijd nog even een pot koffie.)
16.15 uur – 16.30 uur Afronden en opruimen
16.30 uur – 16.45 uur Overdracht dagbesteding / slaapdienst